Vastgoed

Zo krijg je inzage in je maandelijkse lasten

Zo krijg je inzage in je maandelijkse lasten
Wanneer je aan de slag gaat met jouw maandelijkse lasten, creëer je overzicht, structuur en financiële ruimte. Gun jezelf deze rust en zekerheid door inzichtelijk te maken welke maandelijkse lasten je financieel moet dragen. Inzage krijgen in deze maandelijkse lasten behoort niet bij iedereen tot de favoriete bezigheden, toch kan het je waardevolle informatie opleveren! Door voor jezelf op een rij te zetten wat er maandelijks (ongeveer is goed genoeg) binnenkomt en uitgaat qua financiële middelen, maak je het plaatje compleet. Je weet precies waar je aan toe bent en kunt gerichter werken naar een gezonde balans tussen de inkomsten en uitgaven die goed zijn voor jou én de portemonnee. Maar hoe krijg je dit overzicht? In dit artikel delen we graag enkele tips met jou. Budgetteren kan namelijk zorgen voor aangename verrassingen!

Budgetteren kun je leren: dit heb je nodig

Voordat we aan de slag gaan: verzamel jouw enthousiasme, een rekenmachine, pen of potlood en een schrift of digitaal document (op de computer) waarin je jouw uitkomsten kan noteren. Eens dat gebeurd is kunnen we meteen beginnen! Niet helemaal zeker over hoe je moet starten? Zet even jouw belemmerende gedachten aan de kant, want ook jij kunt leren budgetteren. Je begint bij het in kaart brengen van alle inkomsten van het huishouden. Woon je alleen? Dan heeft dit overzicht betrekking op jouw inkomsten. Woon je samen? Noteer dan alle inkomsten die je met elkaar mag ontvangen. Schrijf ook op wanneer deze worden ontvangen en met welke frequentie. Ontvang je bijvoorbeeld inkomsten per kwartaal? Deel dit bedrag dan door drie en noteer hoeveel je per maand gemiddeld ontvangt. Dit is nodig om het maandelijkse inkomen te berekenen. Vergeet daarbij niet om ook alle toeslagen te vermelden; dit zijn namelijk ook inkomsten.

Alle vaste lasten op een rij

Dan is het nu de kunst om alle vaste lasten te noteren die je maandelijks tegenkomt. Denk aan verzekeringen, huur of hypotheek, kosten die je maakt voor kinderopvang, telefoonrekeningen die je maandelijks betaalt, maar ook aan de boodschappen kan je een gemiddeld bedrag koppelen. Bekijk bijvoorbeeld jouw bankrekening om te ontdekken welke afschrijvingen er maandelijks plaatsvinden zodat je jouw vaste lasten op een rij kunt zetten.

Variabele lasten mogen niet ontbreken in dit plaatje

Na het noteren van de vaste lasten, zijn nu de variabele lasten aan de beurt. Deze lasten zijn erg verschillend qua hoogte, maar je kunt wel bepalen binnen jouw budget hoeveel geld je er momenteel ongeveer aan uitgeeft of aan zou willen uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan een potje voor kleding, voor cadeautjes en ontspanning. Deze kosten komen meestal niet met vaste regelmaat terug, maar jij hebt op die manier zelf wel in de hand hoeveel je eraan uit kunt geven.

Het gezonde financiële plaatje

Je hebt nu een duidelijk beeld wat je mag ontvangen en welke financiële lasten je draagt. Wil je meer leren en weten over budgetteren? Lees er dan alles over op financer.com. Het overzicht creëren hierin behoort misschien niet tot je favoriete bezigheden, maar hoe gaaf is het als je tot de ontdekking mag komen dat je heel goed bezig bent? Misschien ontdek je wel de leuke verrassing dat je maandelijks veel meer ruimte hebt qua financiële middelen dan je eerst had gedacht! Dat geeft een enorme vertrouwensboost en kracht. Daardoor kan je bijvoorbeeld eerder tot een investering overgaan, of jezelf belonen met een aantrekkelijk geschenkje. Of je zet het geld opzij om te sparen, bijvoorbeeld voor een mooie reis of een duurzame verbouwing in huis. Ook kan het overzicht een stukje onzekerheid wegnemen, juist omdat je weet waar je aan toe bent. Vind jij het een vervelende klus om hiermee bezig te moeten zijn? Overweeg dan om uw begroting uit te besteden. Heb je iemand die dit voor je oppakt, stel hem of haar dan gerust vragen en laat je adviseren over wat er met jouw geldstroom gaande is. Op die manier kan je zelf optimaliseren en de juiste keuzes maken, zonder dat je afhankelijk bent van anderen. Juist die uitleg kan je verder helpen bij het budgetteren en in balans brengen van jouw gezonde financiële situatie. Aarzel niet en begin vandaag nog met budgetteren!