Interieur

Zo maak je je nieuwe huis grondig schoon voordat je er gaat wonen

Zo maak je je nieuwe huis grondig schoon voordat je er gaat wonen
Heb je een nieuw huis gekocht of er een volledig verbouwd? Dan wil je dat je in een schoon en fris huis een nieuwe start kunt maken. Als je een bestaand huis gekocht hebt van iemand anders dan weet je niet wat daar precies heeft plaatsgevonden. En hoewel je er vanuit gaat dat de vorige bewoners het netjes voor je achterlaten, weet je niet altijd wat je aan gaat treffen. Het is dus verstandig om je eigen grondige reiniging te doen. Zo weet je zeker dat alles schoongemaakt is en kun je er met een gerust hart beginnen met inrichten. Zorg dus dat je altijd voldoende tijd hebt voordat je de inboedel gaat verhuizen om in een leeg huis aan de slag te kunnen. Hoe pak je dit het beste aan?

Een krachtige reiniger

Voor een grondige reiniging heb je ook een krachtig reinigingsmiddel nodig. Voor een chemische reiniging kun je middelen met isopropylalcohol (IPA) gebruiken. Dit is een krachtig ontsmettingsmiddel en een alcoholsoort die voorkomt in desinfectiemiddelen. Je kunt het ook oplossen in water, daar is het goed mee te mengen, om het daarna te gebruiken als schoonmaakmiddel. Het is een krachtige ontvetter dus ideaal voor vettige oppervlakken in bijvoorbeeld de keuken. Het wordt vaak professioneel ingezet bij bedrijven, omdat het zo goed werkt. Wees wel voorzichtig, het gaat om een chemische stof, houd het uit de buurt van kinderen en blijf alert.

Van ruimte naar ruimte

Je kunt het beste beginnen met schoonmaken in de bovenste ruimtes, oftewel: werk van boven naar beneden. Dit geldt zowel voor het hele huis als voor de aparte ruimtes. Je begint dus op zolder of bovenste verdieping en werkt zo naar beneden. In iedere ruimte stof je eerst bijvoorbeeld de inbouwkasten af voordat je de vloer doet.

Schakel hulp in

Een heel huis schoonmaken is best een flinke klus. Het beste kun je dus hulp inschakelen van vrienden en familie voor deze behoorlijk taak. Vele handen maken licht werk natuurlijk. Geef iedereen een eigen taak. De één maak bijvoorbeeld de badkamer schoon en de ander één van de slaapkamers. Zo houd je het overzichtelijk en iedereen weet wat hij of zij moet doen. Maak eventueel een plan van aanpak waarin je uiteenzet wat in welke kamer moet gebeuren. Zo weten je helpers ook hoe schoon en opgeruimd jij de ruimte wilt hebben, zodat je het niet daarna zelf nog eens hoeft over te doen.

Pak gelijk de kleine klusjes mee

In een nieuwe woning die je hebt overgenomen van anderen vallen kleine oneffenheden altijd pas op als het huis leeg is en je er op de dag van sleuteloverdracht weer in komt kijken. Tijdens een bezichtiging lijkt alles soms dik in orde, maar er zijn altijd kleine dingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan gaten in de muur die er nog inzitten van schilderijen. Op de dag dat je gaat schoonmaken kun je beste ook direct deze kleine klusjes aanpakken. Zo is het huis niet alleen brandschoon, maar ook klaar om geschilderd en ingericht te worden.