Tuin

Zo plaats je stapelblokken in je tuin

Zo plaats je stapelblokken in je tuin
Stapelblokken kunnen gebruikt worden om verhoogde plantenbakken te maken
Stapelblokken worden soms ook muurelementen genoemd en zijn ideaal om hoogteverschillen te creëren in je tuin. En dat brengt een hoop voordelen met zich mee. Een vlakke tuin ziet er namelijk al snel saai uit. Door gebruik te maken van verschillende hoogtes, creëer je meer diepte in je tuin. Dat ziet er niet alleen beter uit, maar kan er ook voor zorgen dat je tuin er ruimer uit ziet! Hier lees je daarom verschillende tips over wat je met stapelblokken kunt doen. Ook kijken we naar hoe je stapelblokken het beste kunt plaatsen.

Tuininspiratie voor stapelblokken

Zoals we eerder al zeiden, worden stapelblokken ook wel muurelementen genoemd. Ten eerste kun je deze stenen dus gebruiken om lage muurtjes in je tuin te maken. Zo kun je verschillende afscheidingen creëren die voor overzicht zorgen. Als je een betegelde tuin hebt, maar toch wat groen wil toevoegen zijn stapelblokken ook ideaal. Zo kun je ze gebruiken om verhoogde plantenbakken te maken. Tenslotte kun je deze blokken ook inzetten om stenen bankjes te maken die passen bij de rest je tuin en inrichting.

Verschillende soorten stapelblokken

Voordat je aan de slag gaat en alles in huis haalt om te beginnen, is het goed om te weten dat er verschillende soorten stapelblokken zijn. Zo kun je kiezen voor strakke varianten die je tuin een moderne uitstraling geven. Ook zijn er getrommelde stapelblokken die een verouderde aanblik hebben. Tenslotte zijn er ook ruwe stapelblokken die er wat robuuster uitzien. Welke hiervan de beste zijn, is een kwestie van persoonlijke smaak.

Voorbereiding en plaatsing

Nog voordat je begint met het plaatsen van stapelblokken, is enige voorbereiding natuurlijk essentieel. Om een goede fundering te maken, zul je eerst een klein beetje moeten graven. Het kan daarom helpen om alvast af te bakenen waar op de grond je precies moet graven zodat je de juiste afmetingen te pakken hebt. Hoe je de fundering precies aanlegt, ligt aan hoe hoog je met de stapelblokken wilt bouwen.

De fundering van stapelblokken

Als het op de fundering voor stapelblokken aankomt, kun je tot en met hoogtes van 50 centimeter prima alleen gebruik maken van opsluitbanden. Als alternatief kun je hier ook oudere tegels voor gebruiken. Voor hogere constructies kun je het beste ook cement gebruiken voor extra stevigheid. Hiervoor is het ook belangrijk dat de fundering minstens tien centimeter onder het maaiveld ligt.

Stapelblokken aan elkaar bevestigen

Er zijn verschillende mogelijkheden als het aankomt op het bevestigen van stapelblokken. Veel mensen denken dat muurelementen altijd aan elkaar gemetseld moeten worden. Alhoewel dit goed mogelijk is, is dit vaak niet wat we in moderne tuinen terugzien. Hierdoor zijn er namelijk voegen tussen de stapelblokken zichtbaar. Wat vaker gebeurt is dat de blokken aan elkaar gelijmd worden met steenlijm. Hiervoor kun je ook gebruik maken van speciale soorten kit.

Metselen, lijmen of kitten?

Welke van deze drie het beste is, ligt vooral aan je eigen werkwijze en wat je het mooiste vind. Het spreekt voor zich dat voegen duidelijk zichtbaar zijn als je stapelblokken metselt. Dit hoeft echter niet erg te zijn. Het verschil tussen verschillende soorten lijm en kit zit hem daarnaast in hoe snel het opdroogt. Sommige soorten worden namelijk gelijk hard en anderen blijven nog een poosje bewerkbaar. Hierdoor kun je de blokken ook later nog een beetje verschuiven. Stapelblokken zijn dus eenvoudig te plaatsen en je kunt er in je tuin lang van genieten!