Verbouwen

Zo start jij op een goede manier aan een mega verbouwing

Zo start jij op een goede manier aan een mega verbouwing
Droomhuis op de kop getikt, of is je huidige thuis wel toe aan een flinke make-over? Sta jij dus in de startblokken voor een mega verbouwing? Geen paniek, want wij hebben enkele tips die jou een stuk verder zullen helpen in aanloop naar de verbouwing.

Goede voorbereiding

Niks belangrijker dan een goede voorbereiding. Zeker bij een grote verbouwing aan een huis! Vooraf kun je echt niet alles overzien, maar probeer een zo realistisch mogelijk schets te maken. Daarbij moet je uitgaan van enkele essentiële punten. Welke dat zijn, volgen nu.

Geld

Met de rijzende huizenprijzen kan het goed zijn dat de koopsom een flinke hap uit het bouwbudget heeft genomen, of was die laatste vakantie toch iets duurder dan gepland? Denk hier goed over na en maak een globale planning van wat jullie denken uit te geven. Dit is natuurlijk gebaseerd op vermoedens en voorspellingen, dus plan zeker niet élke euro in die er is. Hou ook zeker genoeg, zo’n 10%, ruimte over voor onvoorziene kosten. Zo kom je nooit in de knel te zitten!

Tijd

Iedereen kent vast het NPO-programma waarin Nederlanders emigreren om daar een nieuw leven te beginnen. Naast de befaamde septic tank, is het wekelijks smullen door alles wat misgaat met het budget, vergunningen of uitgelopen werkzaamheden. Laat vooral dat laatste een les zijn: bij verbouwen loopt het altijd uit. Hoe je went of keert. Maak dus zeker een planning, maar houd ook nu rekening met onvoorziene gevallen. Voorzie altijd een plan B en laat je niet uit het veld slaan als het even tegenzit. Alles komt uiteindelijk helemaal goed. Is het niet nu, dan is het wel over een paar weken. Houd hier gewoon rekening mee!

Benodigdheden

Naast de juiste vakmensen -heb je die al gevonden trouwens?- moet je niet vergeten om ook de juiste spullen in huis te halen. Bouwmaterialen zijn soms maar lastig te verkrijgen door de (nasleep) van de coronacrisis. Wees hier dan ook goed op voorbereid. Denk daarbij goed na over wát je allemaal nodig denkt te hebben. Is er bijvoorbeeld overal stroom? En werkt de stroom wel goed genoeg voor tijdens de verbouwing? Of is het handig om eens te kijken naar een aggregaat, zoals bij 1eKeus.nl. Ook loont het om dingen soms te huren of lenen van vrienden: vaak gebruik je het daarna niet snel meer. Dat scheelt dan gelijk mooi weer geld!