Gereedschap

Zo verbouw je veilig: 4 zaken om op te letten

Zo verbouw je veilig: 4 zaken om op te letten
Gezond en veilig werken zijn zaken die tijdens een verbouwing altijd centraal moeten staan. Maar een ongeluk zit altijd in een klein hoekje: op Nederlandse bouwplaatsen vonden er vorig jaar volgens de Arbo toch nog 470 ernstige ongelukken plaats. In deze blog gaan we specifiek in op 4 zaken die helaas nog veel ongelukken veroorzaken tijdens een verbouwing: te weinig kennis van veiligheid, werken op hoogte, gebruik van machines en rommelige werkplaatsen.

1. Kennis van veiligheid

Ten eerste is kennis over veiligheid essentieel. Tijdens verbouwingen of bouwprojecten is er vaak sprake van strakke deadlines en weinig tijd. Hierdoor hebben mensen onvoldoende de tijd om zich voldoende in te lezen op veiligheidsinstructies. Dit zorgt voor risico’s voor werknemers zelf, maar ook voor hun omgeving. Zorg dus dat veiligheidsbesef écht een belangrijk thema is tijdens een verbouwing.

2. Het gebruik van ladders tijdens een verbouwing

Vallen van hoogte is het meest voorkomende ongeval op de werkvloer. Het gebruik van een ladder tijdens een verbouwing is dus een belangrijk aandachtspunt. Ten eerste is het goed om te weten dat een ladder niet bedoeld is als werkplek. Wanneer er een ander, veiliger arbeidsmiddel beschikbaar is (zoals bijvoorbeeld een vaste steiger) gaat hier altijd de voorkeur naar uit. Wanneer dit door operationele, veiligheidstechnische of economische beperkingen niet mogelijk is, dan kies je pas voor een ladder. Maar dan ben je er nog niet: er zijn ook richtlijnen om veilig op een ladder te werken. Deze richtlijnen zijn er op het gebied van stahoogte, statijd (per project en per persoon) en hoe ver je moet reiken om je werk te kunnen doen.

3. Werk je met machines? Denk ook dan aan veiligheid

Wanneer je tijdens een verbouwing met machines werkt, is veiligheid ook zeker een onderwerp wat niet vergeten mag worden. Denk hierbij aan het instrueren van werknemers over de machines, maar ook bijvoorbeeld aan onderhoud, dampen, stof, lawaai en trillingen. Per machine bestaan er dan weer verschillende soorten NEN-normen, zoals voor elektrisch handgereedschap, hefmachines en transportvoertuigen. Lees je dus goed in welke normen van belang zijn tijdens jouw verbouwing.

4. Een opgeruimde werkplaats is een veilige werkplaats

Een overzichtelijke en opgeruimde werkplaats is niet alleen een stuk fijner om in te werken, het zorgt ook nog eens voor minder onveilige situaties. Denk bijvoorbeeld aan rondslingerend gereedschap waarover je makkelijk struikelt. Wanneer alles netjes is opgeruimd, bijvoorbeeld in een gereedschapskoffer scheelt dit ook nog eens veel zoek- en wachttijd. Maak voor een opgeruimde werkplaats gebruik van de zogenaamde ‘5S’ stappen: scheiden, sorteren, schoonmaken, standaardiseren en stimuleren & standhouden.