Duurzaam Bouwen

Zonne-energie nu al goedkoper dan grijze stroom

De verwachte stijgingen van stroomprijzen maken de aanschaf van zonnepanelen financieel steeds aantrekkelijker. Volgens de laatste verwachtingen stijgt de elektriciteitsprijs in 2012 met 8 procent, terwijl de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar juist met 40 procent is gedaald. Erik de Leeuw van Centrosolar Benelux: “Met de aanschaf van zonnepanelen zet je in feite je stroomprijs voor langere termijn vast. Hoewel de Nederlandse consument zich dit vaak nog niet realiseert, zijn subsidies voor de aanschaf van zonne-energie-installaties allang niet meer nodig. Het punt waarop zonnepanelen voordeliger energie leveren dan het net, de grid parity, is nu al bereikt.”

Volgens cijfers van het CBS zijn de stroomprijzen in Nederland sinds 2003 gemiddeld met 6,5 procent per jaar gestegen. De verwachting is dat de prijzen de komende jaren blijven stijgen. Als mogelijke oorzaken verwijst men onder meer naar de kernramp in Japan, het besluit van Duitsland om de kerncentrales te sluiten en de onrust in de Arabische landen. Ook de investeringen van energiemaatschappijen in duurzame alternatieven als windenergie zorgen er naar verwachting voor dat de prijs verder omhoog gaat, omdat zij deze investeringen in eerste instantie mogelijk doorberekenen aan hun klanten.

Deze prijsstijging biedt meer kansen voor de zonne-energiebranche volgens De Leeuw, omdat het de terugverdientijd van de investering in zonne-energie verkort: “Hoe sterker de prijs van grijze stroom stijgt, hoe meer geld men bespaart door energie op te wekken met zonnepanelen. Daardoor is de investering dus sneller terugverdiend.” De Leeuw vervolgt: “Veel mensen wachtten tot voor kort vaak op subsidiepotjes of denken dat het nu nog te vroeg is om over te stappen op zonnepanelen. Zonne-energie is echter ook nu al rendabel, omdat je daarmee direct gevrijwaard bent van alle toekomstige prijsstijgingen.”

Verschillende energieleveranciers bieden nu dan ook contracten aan voor stroom tegen een vaste prijs met een looptijd van 1 tot 5 jaar. Consumenten zijn hierbij soms terughoudend, omdat zij dan een eventuele daling van de energieprijs in de toekomst mis denken te lopen. Volgens een onlangs uitgelekt rapport van de Europese Commissie is dat echter geen realistisch beeld. Erik de Leeuw: “Als je naar de huidige prognoses kijkt, is het gunstig om je energieprijs vast te zetten voor langere tijd. Door te investeren in zonne-energie ben je voor minimaal 25 jaar gevrijwaard van prijsstijgingen. Bovendien leiden duurzame energiemaatregelen bij particuliere woningen tot een waardevermeerdering van het pand. Zonnepanelen kunnen dus ook een waardevolle investering zijn voor huiseigenaren die hun woning te koop hebben staan.”