De voordelen van een groendak zijn inmiddels algemeen bekend. Die van een zonnedak ook. Groendaken hebben een waterbufferende werking en een gun- stige invloed op de luchtkwaliteit. Op deze manier kan dit type daken iets doen aan het zogenaamde Urban Heat Effect: het stedelijk gebied warmt door de ontbrekende vegetatie relatief sneller en meer op dan de omringende gebieden, wat o.a. smogvorming tot gevolg heeft. Zonnedaken leveren hun bijdrage aan een schoner milieu door op een alternatieve manier energie op te wekken. Om deze redenen zitten zowel het groen- als het zonne- dak momenteel in de lift en vandaar ook dat een combinatie van beide type daken aantrekkelijk kan zijn.
Optigroen heeft in dit opzicht de primeur. Het betreft een systeem waarbij de zonnepanelen worden bevestigd op de zogeheten ‘Sun Root’. Dit is een gestabiliseerd kunststof drainage-element, geïnspireerd op de wortelverankering van bomen. Op deze ele- menten wordt een bevestigingsrail geplaatst; de zonnepanelen worden vervolgens in een hoek van 30 graden op de elementen geplaatst (een flexibele aanpassing is mogelijk). Het geheel wordt geballast door het gewicht van de dakbegroeiing. Dit betekent dus dat er geen bevestiging aan de ondergrond nodig is, en dat de waterdichte laag niet doorbroken hoeft te worden. De verkoelende werking van de dakbegroeiing heeft volgens de fabrikant een positief effect op de opbrengst van de zonnepanelen.
Drainage
Basis van het systeem is de ‘Sun Root’. Het is een licht en gemak- kelijk plaatsbaar element dat door de vormgeving ook een drai- nerende werking heeft. Het water dat van de zonnepanelen komt, wordt via een grindlaag in deze elementen verzameld. Vervolgens wordt dit water onder de zonnepanelen getransporteerd middels het speciaal ontwikkelde Optigroen Zuig- en Capillairvlies 600 K. Dit is een vlies dat het hemelwater (ook bij maximaal 5% ‘tegen- gesteld’ afschot) kan verplaatsen. Dit vlies zorgt er zodoende voor dat ook de planten onder de panelen voldoende water krijgen.
Lees verder op Architectura.be
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam