Zonnewarmte
Een zonneboilerinstallatie bestaat uit een opslagvat en een aantal thermische zonnecollectoren op het dak. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, vangen thermische zonnecollectoren het zonlicht op en zetten dit om in warmte. We spreken dan van thermische zonne-energie of zonnewarmte. Die warmte wordt opgeslagen in het opslagvat van de zonneboiler en kan vervolgens gebruikt worden om het sanitaire water voor bad, douche en keuken op te warmen. De verwarmingsketel of het warmwatertoestel moet enkel nog bijverwarmen op het ogenblik dat er onvoldoende zonlicht is.Dat alles betekent een grote winst voor het milieu en een forse besparing op je energierekening. Zelfs met de kosten van de naverwarming kan je met zonneboilerinstallatie op jaarbasis tot 60% van de energie besparen die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen. Wanneer je een zonnewarmtesysteem ook als ondersteuning voor de verwarming van de woning gaat aanwenden, kunnen je totale energiekosten voor verwarming en sanitair warm water in sommige gevallen tot meer dan 35% verminderen. Vooral bij vloerverwarming is dit systeem zeer efficiënt.
Een zonneboilerinstallatie van 5 m² haalt tot 2.500 kWh nuttige warmte uit de zon. Dat is tot vier keer meer dan fotovoltaïsche panelen. Met een zonneboilerinstallatie spaar je elk jaar aanzienlijk veel gas of stookolie uit: gemiddeld 55 m³ gas en 60 liter mazout per vierkante m² zonnecollector. Bovendien stoot een eengezinswoning met een zonneboilerinstallatie per jaar gemiddeld 500 kg minder CO2 uit.
Premies blijven bestaan!
Ook de overheid is zich terdege bewust van de voordelen van zonneboilers. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – veelal doordat thermische zonnecollectoren met fotovoltaïsche panelen worden verward – , kunnen bouwers en verbouwers nog steeds rekenen op premies vanwege de overheid. Als media berichten dat ‘subsidies voor zonnepanelen worden afgeschaft’ geldt dit enkel voor fotovoltaische zonnepanelen, niet voor thermische zonnecollectoren.In Vlaanderen krijgen energie- en budgetbewuste renoveerders – nog zeker tot 1 juli 2016 – een premie van de netwerkbeheerders, en komt al wie een zonneboiler installeert in aanmerking voor de renovatiepremie van het Vlaamse Gewest en voor een aanvullende premie van sommige gemeentes.
Nieuwbouwwoningen met bouwaanvraag t.e.m. 31/12/2013 – die nu vaak in de afwerkingsfase zitten – kunnen in Vlaanderen steeds genieten van de nieuwbouwpremie op zonneboiler met een max. van 2.750 euro (= idem als premie zonneboiler bestaande woningen). Nieuwbouwwoningen met bouwaanvraag vanaf 1/1/2014 krijgen geen premie meer, maar met de aanschaf van een zonneboiler zetten ze sowieso de meest evidente en betaalbare stap om gebruik te maken van hernieuwbare energie.
In Brussel kunnen mensen die hun woning van een zonneboilerinstallatie voorzien een beroep doen op de energiepremie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en een aanvullende premie van sommige gemeenten.
Wallonië werkt momenteel aan een aanzienlijke verbetering van het bestaande premiesysteem voor het plaatsen van zonneboilers.
Op de website www.belsolar.be worden alle subsidies voor zonneboilers duidelijk opgelijst en geüpdatet wanneer nodig.