Duurzaam Bouwen

Zonnecentrale voetbalstadion Euroborg wordt twee keer zo groot

De zonnecentrale op voetbalstadion Euroborg in Groningen wordt ruim twee keer zo groot. Er komen 561 nieuwe zonnepanelen naast de huidige 531 stuks te liggen. Initiatiefnemers Essent, de stichting 1 miljoenwatt en FC Groningen verkochten afgelopen weekend de laatst beschikbare exemplaren. De bouw van het tweede gedeelte van de zonnecentrale start medio augustus.

De groene centrale op het dak van het voetbalstadion is geheel tot stand gekomen dankzij particuliere investeerders. Via een crowdfundingactie konden zij een of meerdere panelen adopteren en zo de bouw van het zonnedak mogelijk maken. Initiatiefnemer Sven Pluut, voorzitter van de stichting 1miljoenwatt is trots, want: ‘Met bijna 400 deelnemers en meer dan 1.000 zonnepanelen is het project het grootste collectieve zonneproject in Nederland tot nu toe.’

Genoeg groene stroom voor 70 huishoudens

De nieuwe panelen komen te liggen aan de noord-oost-zijde van het stadion, tegenover de huidige panelen. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo’n 240.000 kWh duurzame stroom opwekken. Dat is ongeveer evenveel als 70 huishoudens per jaar aan elektriciteit verbruiken.

FC Groningen verbruikt de stroom

De huidige centrale, bestaande uit 531 panelen, levert sinds februari dit jaar groene stroom. FC Groningen verbruikt deze en betaalt er de marktprijs voor aan de eigenaren van de panelen. Datzelfde gaat gelden voor de nieuwe zonnepanelen.

Zonnecentrale via crowdfunding

‘FC Groningen was de eerste Nederlandse profclub met een zonnecentrale – en nog altijd de enige waar deze tot stand is gekomen via crowdfunding’, vertelt directeur Hans Nijland van FC Groningen. Intussen wordt op de Amsterdam Arena ook een zonnedak gebouwd. Later dit jaar volgt in elk geval ook het Kyocera-stadion van ADO Den Haag.

Meehelpen aan groei duurzame energie

Volgens CEO Erwin van Laethem van energiebedrijf Essent sluit het project goed aan bij wat er in de maatschappij leeft: ‘Wij merken dat bedrijven en betrokken burgers graag zelf een bijdrage willen leveren aan een duurzamer Nederland. En het zonnedak in Groningen is een nieuwe, innovatieve manier waarop mensen zelf kunnen meehelpen aan de groei van duurzame energie.’