Energie

Zonnepanelen en thuisbatterijen met een stekker: voordelig of toch een risico?

Zonnepanelen en thuisbatterijen met een stekker: voordelig of toch een risico?
Vanaf 17 april 2025 is het toegestaan om zonnepanelen en thuisbatterijen met een stekker te installeren. In dit artikel bekijken we of deze innovatie ook voor jou interessant kan zijn. Hoeveel mag je er plaatsen? Wat kosten deze plug-inpanelen en hoe snel verdien je ze terug? En hoe zit het met de stekker thuisbatterijen?

Wat zijn stekkerzonnepanelen?

Deze stekkerzonnepanelen, ook wel plug-inzonnepanelen genoemd, zijn eenvoudig te installeren. Je hoeft ze enkel in een stopcontact te pluggen om meteen te profiteren van de opgewekte stroom. Dit maakt ze een laagdrempelige oplossing, vooral voor mensen in een appartement of huurwoning.

Een groot voordeel is dat er geen installateur aan te pas komt en je geen melding hoeft te maken bij distributienetbeheerder Fluvius. Dit geldt ook voor de plug-inbatterijen, die vanaf dezelfde datum gebruikt mogen worden.

Hoeveel mag je plaatsen?

Belangrijk om te weten: per huishouden geldt een maximumcapaciteit van 800 watt voor de combinatie van plug-inpanelen en de batterij. Je kunt er dus voor kiezen om enkel zonnepanelen te gebruiken, maar de totale capaciteit mag niet boven die 800 watt uitkomen, inclusief de omvormer.

Stekker thuisbatterijen: een slimme keuze?

Naast plug-inzonnepanelen worden ook stekker thuisbatterijen een optie. Deze batterijen zijn gemiddeld twee keer goedkoper dan een traditionele thuisbatterij en vereisen geen installateur. Ze zijn letterlijk plug-and-play en hebben geen technische keuring nodig. Bovendien zijn er geen extra kosten voor een aparte omvormer, omdat deze al in de stekkerbatterij is geïntegreerd.

Dankzij deze voordelen wordt thuisopslag van energie toegankelijker voor veel gezinnen. De terugverdientijd van een stekkerbatterij wordt teruggebracht van gemiddeld 15,6 jaar naar slechts 5,4 jaar. Dit maakt ze ideaal voor huishoudens die al zonnepanelen hebben, maar nog geen batterij en op zoek zijn naar een betaalbare en eenvoudige oplossing.

Conclusie

Met de komst van stekkerzonnepanelen en plug-inbatterijen wordt hernieuwbare energie toegankelijker dan ooit. De eenvoudige installatie, lagere kosten en snellere terugverdientijd maken ze een interessante optie voor particulieren die zonder grote investeringen willen profiteren van zonne-energie. Vanaf 17 april 2025 mogen deze systemen officieel gebruikt worden, waardoor steeds meer huishoudens kunnen bijdragen aan een duurzamer energieverbruik.