De brandweer vraagt dringend overleg over het elektrocutiegevaar van zonnepanelen. Bij brand in een huis met zonnepanelen kunnen brandweerlui via het water geëlektrocuteerd worden.
"Het probleem met zonnepanelen is dat ze blijven opladen en dus onder spanning blijven staan, ook wanneer de hoofdschakelaar in de elektriciteitskast wordt afgezet", zegt Guy Van de Gaer, de directeur van de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV).
"Als zo'n zonnepaneel beschadigd raakt bij een brand en wij die brand met water te lijf gaan, kunnen onze brandweerlui geëlektrocuteerd worden", luidt het.
De BVV dringt er bij de overheid op aan dat er snel procedures worden uitgewerkt. De vereniging wil op die manier vermijden dat kleine korpsen hun eigen regeltjes uitwerken.
De federatie voor zonne-energie gaat deze week nog contact opnemen met de brandweer om het mogelijk elektrocutiegevaar te bespreken. Geert Lenoir van BeIPV relativeert de risico's.
"Op het moment dat de bedrading van de kring van zonnepanelen onderbroken is, is alle gevaar al geweken. Wij zullen duidelijk uitleggen aan de technische mensen van de brandweer hoe ze de gelijkstroomkring moeten uitschakelen. Zo zullen ze 100 procent veilig kunnen werken bij interventies", zegt Lenoir.
In Duitsland wil de brandweer dat huiseigenaars een pictogram gebruiken om duidelijk te maken dat er zonnepanelen op het dak liggen.
Meer over Duurzaam Bouwen
Dit doet verduurzaming met de waarde van je huis
16 april 2025De voordelen en nadelen van energieopslag
14 april 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam