Energie

Zonnepanelen op een dakkapel: het kan met de juiste stappen

Zonnepanelen op een dakkapel: het kan met de juiste stappen
Het plaatsen van zonnepanelen op dakkapellen heeft zijn voor- en nadelen. Grote voordelen van de plaatsing zijn bijvoorbeeld de onzichtbaarheid van de panelen, de perfecte invalshoek voor zonlicht en de ruimte voor kleinere zonnepanelen. Enkele punten om over na te denken zijn het gewicht van de panelen, de ligging van het huis en het verschaffen van een vergunning. Gelukkig zijn de nadelen van zonnepanelen op een dakkapel goed te voorkomen met het juiste stappenplan!

Vergunning voor zonnepanelen op dakkapel

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is er mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Dit is om te voorkomen dat de maximale hoogte wordt overschreden door de extra hoogte van de zonnepanelen op het dak. Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dakkapel wordt vaak toegestaan, maar alleen als er tijdens de montage wordt gelet op de toegestane afstand tussen het paneel en de dakrand. Weet je niet zeker hoe hoog de zonnepanelen op je dakkapel worden en of je hier een vergunning voor nodig gaat hebben? Dan kun je een vergunningscheck aanvragen bij de gemeente.

Ligging van het huis

Bij huizen op een wijde, open vlakte kan het lastiger zijn om zonnepanelen op een dakkapel te plaatsen. Door de open velden rondom het huis is er namelijk meer kans op harde windstoten, waar zonnepanelen niet altijd tegenop gewassen zijn. Gelukkig is het plaatsen van een ballast geen enkel probleem. Dit is een versteviging, die ervoor zorgt dat zonnepanelen op hun plek worden gehouden tijdens hevig weer. Wel is het belangrijk om te controleren of het dakkapel het gewicht kan dragen van een ballast. Bij nieuwe dakkapellen kan hier speciaal om gevraagd worden bij de aannemer, maar oude dakkapellen dienen wellicht eerst te worden versterkt.

Belangrijk bij zonnepanelen op een dakkapel: het gewicht van de zonnepanelen

Dakkapellen zijn vrij stevig met oog op constructie, maar kunnen niet altijd het extra gewicht van zonnepanelen (eventueel met ballast) dragen. Een dakkapel is opgebouwd uit een houten skelet. Bij oudere huizen of dakkapellen kan het voorkomen dat de houten balken bezwijken onder het toegevoegde gewicht. Daarom is het van belang om eerst goed na te gaan of een bestaand dakkapel een geschikte constructie heeft voor de plaatsing van zonnepanelen. Nieuwere dakkapellen hebben hier minder last van en worden soms zelfs zo gebouwd dat ze klaar zijn om extra ballast te dragen.

Zonnepanelen op een dakkapel plaatsen? Dit zijn de voordelen op een rijtje!

Als zonnepanelen op een plat dakkapel worden geplaatst neemt dit de panelen volledig uit het zicht. Dit is zeer gewenst bij veel huishoudens met een specifiek uiterlijk, zoals een ouderwets grachtenpand of een woning met een rieten dak. Ook wordt het huis makkelijker om te verkopen: het huis staat te koop in haar klassieke staat én heeft een laag energielabel dankzij het gebruik van onzichtbare zonnepanelen. Een ander voordeel van het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel is dat deze nog meer ruimte bieden voor extra zonnepanelen. Waar eerst alleen panelen bovenop het dak te plaatsen waren, is er nu ook het dakkapel waar zonnepanelen op passen. Een laatste voordeel is natuurlijk de kostenbesparing op de energie en de mogelijkheid tot een duurzaamheidslening, ook bij zonnepanelen op je dakkapel!