Als we erin slagen om de levensduur van de nieuwe generatie zonnecellen te verhogen, zouden we binnen vijf jaar onze huidige zonnepanelen kunnen vervangen door een folie die 1.000 keer dunner is dan een menselijke haar. Dat werd dinsdag verteld in Diepenbeek naar aanleiding van een internationaal congres over fotovoltaïsche energiesystemen op nano-schaal.
De Universiteit Hasselt werkt aan een grootschalig project om minuscule zonnecellen op flexibele dragers te kunnen printen, zoals plastic. Rond dit thema verzamelen deze week in Diepenbeek zo'n 180 onderzoekers uit alle uithoeken van de wereld.
"De siliciumplaten waar de huidige zonnepanelen uit vervaardigd worden, zijn duizend keer dikker dan de materialen waarop wij nu onze cellen kunnen kleven", zegt professor Dirk Vanderzande, directeur van het Instituut voor Materiaalonderzoek.
Inkt
"We werken aan toepassingen waarbij de zonnecellen in een inkt worden verwerkt, die vervolgens met een gewone inkjetprinter of via zeefdruk op allerhande dragers kan aangebracht worden. Op die manier wordt het mogelijk om zonnepanelen op een rol af te drukken en grote oppervlakten ermee te bedekken."
Nadelen wegwerken
De onderzoekers proberen om de nadelen van de nieuwe technologie weg te werken. "Momenteel ligt de efficiëntie nog iets lager dan bij klassieke panelen, en is de levensduur beperkt tot vijf jaar. Als we die zouden kunnen opdrijven tot bijvoorbeeld tien jaar, zijn we zeker competitief."
De prijs van de nieuwe cellen zou kunnen zakken tot 0,3 dollarcent, tegenover 10 dollar voor de gewone panelen nu, aldus Vanderzande.
Duurzaam Bouwen
Zonnepanelen rollen binnen 5 jaar gewoon uit de printer
- Bron: Dubo Limburg
- 26 oktober 2011
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam