Zonnepanelen worden aantrekkelijker voor huurders
Voor huurders in Nederland is het vanaf 2015 mogelijk om ook te kunnen profiteren van de voordelen van zonnepanelen. Tegenwoordig is het nog zo dat alleen de verhuurder van de woning belastingkorting van de zonnepanelen ontvangt, ook al bewoont de verhuurder de woning niet. De huurder heeft alleen recht op de belastingkorting als deze zelf in zonnepanelen investeert.Aan het begin van 2015 zal dit anders zijn en geldt reductie op de energierekening ook voor de huurders, ook al is de verhuurder verantwoordelijk voor de plaatsing van de zonnepanelen.
Het is tegenwoordig al een gegeven dat voor verhuurders een investering in zonnepanelen of andere duurzame energie opwekkers, erg interessant is. Op deze manier zullen de potentiële huurders de huurhuizen sneller interessant vinden.
Met de nieuwe regeling zal een woning met zonnepanelen nóg aantrekkelijker worden voor huurders en verhuurders.
Duurzame energie opwekken voor eigen rekening
Degene die op dit moment worden vrijgesteld van de energiebelasting zijn huiseigenaren en huurders die de zonnepanelen zelf gekocht hebben. Er is namelijk een regel wat betreft het opwekken van elektriciteit. Deze regel houdt in dat de opgewekte elektriciteit voor eigen rekening moet zijn én dat deze elektriciteit middels de eigen meterkast binnenkomt.Deze regel zal begin 2015 veranderd worden: als er zonnepanelen op het dak van een woning liggen, worden deze gezien als onderdeel van de woning, ongeacht of deze door de huurder of verhuurder geplaatst zijn. Dus ook als de huurder niet de eigenaar van de zonnepanelen is, kan hij/zij toch van de zonnepanelen én de belastingkorting profiteren.
Zonnepanelen in eigendom verhuurder in 2015
Over het algemeen is het de verhuurder die zonnepanelen aanschaft en niet de huurder. Dit omdat het voor de verhuurder logischer is om zonnepanelen aan te schaffen, aangezien de zonnepanelen dan altijd op dezelfde woning kunnen blijven liggen en er geen gedoe is met bijvoorbeeld het afkopen van de zonnepanelen.Als een verhuurder zonnepanelen aanschaft zal de huurder van de voordelen profiteren. Hierom mag een verhuurder de huurprijs verhogen na installatie van de zonnepanelen. Wel is het belangrijk dat er voor de aanschaf van de zonnepanelen een schriftelijke overeenkomst tussen huurder en verhuurder is getekend om misverstanden te voorkomen.
Zonnepanelen in eigendom van huurder in 2015
Een huurder kan er voor kiezen om zelf zonnepanelen aan te schaffen. Voordat een huurder zonnepanelen aan kan schaffen, moet er wel eerst een schriftelijke toestemming door de verhuurder getekend zijn.Als een huurder zelf zonnepanelen aanschaft, dan is er geen sprake van huurverhoging, maar dan is de huurder wel zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de zonnepanelen én mogen de zonnepanelen niet meetellen in het energielabel.
Het komt niet vaak voor dat een huurder zelf zonnepanelen aanschaft. Het is ook mogelijk om bij de huisbaas aan te geven geïnteresseerd te zijn in zonnepanelen, zodat deze eventueel zonnepanelen kan aanschaffen.
Mocht de huurder toch zelf de zonnepanelen aangeschaft hebben en wil deze gaan verhuizen zijn er enkele mogelijkheden:
- De zonnepanelen meeverhuizen naar de nieuwe woning.
- De zonnepanelen laten liggen en een vergoeding voor de restwaarde ontvangen.
- De volgende huurder de zonnepanelen over laten nemen.
Vrijstelling van belasting
Hoewel de opgewekte stroom vaak door de verhuurder (de zonnepanelen) wordt geleverd, zal deze stroom voor de huurder van de energiebelasting vrijgesteld worden. Door deze vrijstelling betaalt de huurder € 0,05 tot € 0,0,7 per kWh minder dan wat een elektriciteitsmaatschappij normaal gesproken zou ontvangen.Er wordt verwacht dat er door deze ontwikkeling in 2015 meer belangstelling zal zijn voor zonnepanelen wat waarschijnlijk zal leiden tot steeds meer zonnepanelen. Doordat er meer zonnepanelen verkocht zullen worden moeten er ook meer zonnepanelen gemaakt worden, wat weer tot een ontwikkeling van meer banen zal leiden.
Een toename van zonnepanelen is dus goed voor de economie én voor het milieu.
Regeling in België
In België zijn er geen vastgelegde regels voor huurders of verhuurders voor de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen. Er wordt enkel vermeld dat het belangrijk is om duidelijke afspraken te maken over de zonnepanelen en deze vast te leggen in de huurovereenkomst.Er wordt in België aangeraden om een deel aan het huurcontract toe te voegen waarin afspraken staan over de stroomlevering van de zonnepanelen. Punten die in het huurcontract kunnen worden vastgelegd zijn bijvoorbeeld de meldingsplicht van de huurder en de aansprakelijkheid van de verhuurder. De verhuurder kan hier in principe iedere vergoeding voor vragen. Over de hoogte van deze vergoeding staat niets in de federale huurwetgeving vermeld.
Als over deze factoren een overeenkomst is afgesloten, kunnen er zonder verdere problemen zonnepanelen geïnstalleerd worden op de huurwoning en kan het besparen en het helpen van het milieu beginnen.