Duurzaam Bouwen

Zonnepanelen voor drieduizend huurhuizen in Limburg

Tien Limburgse woningcorporaties gaan in drie jaar tijd minimaal 3.000 daken van huurwoningen voorzien van zonnepanelen. Dat doen zij in het samenwerkingsverband Zonnig-Limburg, waarin ook de Provincie Limburg participeert.

Voorzitter van de Stuurgroep van Zonnig-Limburg en directeur-bestuurder van Woningvereniging Nederweert, Corry Keulen: “Wij vinden het als Limburgse woningcorporaties belangrijk de woonlasten voor huurders te verlagen en ons woningbezit te verduurzamen. Daarom willen we gezamenlijk in drie jaar tijd minimaal 3.000 huurdaken voorzien van zonnepanelen. Zodat huurders kunnen profiteren van een lagere energierekening en wij als woningcorporaties bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot.”

Direct voordeel voor de huurder

Het principe is eenvoudig. De deelnemende corporatie bepaalt of zij zelf investeert in de zonnepanelen of dat ze dat door een derde partij laat doen. In beide situaties heeft de huurder direct voordeel: de besparing op de energierekening is vanaf de eerste maand hoger dan de eigen bijdrage. In het geval de corporatie zelf investeert en dus zelf eigenaar van de zonnepanelen wordt, wordt de eigen bijdrage van de huurder verwerkt in een huurverhoging. In het geval dat een derde partij investeert, betaalt de huurder een vaste huurprijs voor de panelen en wordt er een gegarandeerde opbrengst afgesproken. Voor de corporatie kan het project op termijn minimaal kostenneutraal uitpakken.

Veelal projectgewijs en bij verhuizing

Iedere deelnemende woningcorporatie bepaalt zelf welke woningen voor de zonnepanelen in aanmerking komen. Veelal gaat het projectgewijs of bijvoorbeeld om woningen die na een huuropzegging even leeg staan voordat de nieuwe huurder er intrekt.

Eerste panelen nog in 2014

Door gezamenlijk op te trekken, kan de inkoop efficiënt plaatsvinden. Het aanbestedingstraject is inmiddels ver gevorderd. Op dit moment werkt Zonnig-Limburg met een beoogd opdrachtnemer de uitrol van het project verder uit. Het streven is eind 2014 de eerste panelen te kunnen leggen. Ook de website www.zonnig-limburg.nl wordt de komende maanden ingericht en voorzien van alle informatie over het project.


Eerder project Zonnig-Limburg

In 2012 startte Zonnig-Limburg al met een eerste project. Toen maakte ze het mogelijk dat ook huurders, net zoals woningeigenaren, in aanmerking kwamen voor de Limburgse Energie Subsidie (LES) van de Provincie. Daarnaast kregen de deelnemende huurders ook een bijdrage van hun corporatie. Dit eerste project is per 1 juli 2013 beëindigd; bijna 700 huurders namen deel.

Gedeputeerde Bert Kersten: “De Provincie Limburg draagt de gezamenlijke initiatieven van de woningcorporaties een warm hart toe. Dit draagt absoluut bij aan de energietransitie die we in Limburg voor ogen hebben. Namelijk dat Limburg in 2020 haar CO2-uitstoot met 20% heeft verlaagd ten opzichte van 1990: waarbij 14% van haar energiebehoefte duurzaam opgewekt wordt en 20% energie wordt bespaard ten opzichte van 2005.”

Woningcorporaties

De deelnemende corporaties zijn vooralsnog: Antares, Heemwonen, Maaskant Wonen, Maasvallei, Wonen Limburg, Wonen Zuid, Woningbeheer Born-Grevenbicht, Woningstichting St. Joseph Stramproy, Woningvereniging Nederweert en WoonGoed 2-Duizend.