Zonwering

Zonwerende folie beschermt ouderen van Woonzorgcentrum Meulenbroek

Zonwerende folie beschermt ouderen van Woonzorgcentrum Meulenbroek
©jvdv-spiritwriting
In Vlaanderen neemt door de klimaatverandering de kans op veelvuldige en aanhoudende warmteperioden toe. Die warme dagen veroorzaken extra gezondheidsrisico’s en bewoners van woonzorgcentra zijn daarvoor extra gevoelig. Het Woonzorgcentrum Meulenbroek in Hamme laat daarom in zijn serviceflats zonwerende folie plaatsen. "Nadat we vorig jaar het woonzorgcentrum van folie voorzien hebben, zijn nu de serviceflats aan de beurt. Hierdoor kunnen we niet alleen de temperatuur in de kamers, maar ook onze energiefactuur beter onder controle houden. Thermisch comfort en energiebesparing in één oplossing dus”, stelt schepen Ann Verschelden.

In 2020 eiste een hittegolf een zware tol in woonzorgcentra: bijna 400 bewoners overleden hierdoor. Vele gebouwen zijn vandaag dan ook niet klaar voor deze hittegolven. Het gemeentebestuur van Hamme besloot daarom om in woonzorgcentrum Meulenbroek zonwerende raamfolies te plaatsen. Met deze raamfolie, die een ontwikkeling is van de firma Umisol uit Zele, wordt 90% van de zonne-energie gereflecteerd.

Katrien Michiels, CFO Umisol: "De hoge isolatiegraad en het grote aandeel van glas in de hedendaagse architectuur, in combinatie met de klimaatsverandering, zorgen ervoor dat het in heel wat woonzorgcentra vandaag te warm wordt. Niet alleen tijdens de zomerpieken, maar ook bijna het hele jaar door. Door dat slecht thermisch comfort lopen de bewoners een groot risico op allerlei kwalen zoals uitdroging, ademhalingsproblemen of zelfs erger. Airco is dan een oplossing, maar de kosten kunnen dan wel snel oplopen en ook de CO2-uitstoot liegt er niet om."


Doeltreffende en energiebesparende oplossing

Een van de grote voordelen van de folies is dat je kan koelen zonder elektriciteitsverbruik. "Met ons Pleolit®-gamma raamfolies combineren we een optimale warmtewering met een uiterst hoge lichtdoorlaatbaarheid en een quasi volledige blokkering van de uv-stralen. Zo wordt de warmtelast flink gereduceerd en het comfort verbeterd zonder ingrijpende veranderingen te moeten doen. Niet onbelangrijk is ook het feit dat onze oplossing toelaat thermochrome folies te produceren die zich qua zonwering ook aanpassen aan de stand van de zon."

Vorig jaar werd al zo'n zonwerende raamfolie geplaatst, wat resulteerde in temperatuurdalingen tot 8° celsius. Nu komen de serviceflats aan de beurt. "Rekening houdend met de rechtstreekse energiebesparingen verwachten we dat we de investering in minder dan vijf jaar tijd terugverdienen. Daarnaast zullen we de bewoners en medewerkers ook verder informeren en sensibiliseren.

Zo komen we tot een optimale werking waarbij we onze oudere bewoners beter beschermen tegen de vaak onderschatte gevaren die een hittegolf met zich meebrengt,” besluit Ann Verschelden.