Warmte Verzilverd, een samenwerking tussen burgerenergiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower en de experten van Kelvin Solutions, werd in het najaar van 2019 opgericht om een innovatief warmtenet aan te leggen. Begin juli 2020 legde provinciegouverneur Cathy Berx de eerste leiding, daarna volgde er een heus huzarenstukje: op de site van Agfa-Gevaert werd de distributiecentrale gebouwd, die het warmtenet aanstuurt. De verdere aanleg van het tracé – van warmtebron Gevaert tot de nieuwe woonwijk Minerve – gebeurde met ondergrondse horizontale boringen om zonder verkeershinder enkele drukke verkeersassen in Mortsel te kruisen. Na een geslaagde druktest van het warmtenet eind vorig jaar wordt vandaag, amper een half jaar na de eerste buislegging, de eerste warmte geleverd op de site Gevaert 4.
Bedrijven, burgers en overheid slaan de handen in elkaar
Warmte Verzilverd kan rekenen op de financiële steun van de Vlaamse Overheid. Het ingebrachte kapitaal is daarnaast volledig afkomstig van burgers die mee willen investeren in lokale, duurzame energie. Via energiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower kunnen buren, toekomstige bewoners, medewerkers van de omringende bedrijven en andere geïnteresseerden mede-eigenaar worden van het warmtenet en delen in de winst. Dankzij de coöperatieve aanpak blijven nieuw ontwikkelde energievoorzieningen in handen van de burgers, wat het nodige lokale draagvlak creëert voor het versnellen van de energietransitie.Industrie, bedrijven én meer dan 300 woningen in de nieuwe Minerve-wijk maken binnenkort gebruik van het warmtenet. De bedrijven zien de komst van het warmtenet als een opportuniteit:
Warmte Verzilverd als eerste stap in een cluster van warmtenetten
Warmte Verzilverd baat het warmtenet volledig uit in eigen beheer. Volledige automatisering en slimme oplossingen zoals extra leidingisolatie en dimensionering op groei zorgen voor een positieve duurzaamheidsimpact. Op tien jaar tijd mikken de initiatiefnemers van Warmte Verzilverd op 16.000 ton CO2-besparing.Samen met het aansluiten van de woningen en bedrijven op het warmtenet, breekt meteen ook de volgende fase aan. De voorbereidingen voor een uitbreiding richting het Zilverkwartier in Berchem zijn volop aan de gang. Zo wordt er op termijn in en rond Antwerpen een cluster gecreëerd van aparte, onderling verbonden warmtenetten en kunnen zo veel mogelijk burgers en bedrijven gebruikmaken van duurzame warmte in plaats van aardgas of andere fossiele brandstoffen.