Hoe worden de houtbriketten gemaakt?
Houtbriketten worden gemaakt van houtsnippers die onder hoge druk samengeperst zijn door machines die vervolgens het verdichte hout vormen. Als het hout onder hoge druk staat, komt lignine vrij, dat als bindmiddel fungeert. Soms wordt ook lijm gebruikt bij de productie van de houtbriketten. De kwaliteit en de verwarmingswaarde kunnen variëren afhankelijk van hoe hard de druk op de houtbriketten was en van het soort hout dat bij de productie werd gebruikt. Deze dingen bepalen hoe lang een houtbriket zal branden en ook hoeveel warmte je uit de houtbriketten haalt.Drie voordelen van het gebruik van houtbriketten
Er zijn verschillende voordelen als het gaat om het gebruik van houtbriketten - in vergelijking met normaal brandhout.1) Verbranding
Normaal brandhout bevat van nature vocht, schors, knoesten en hars waardoor het branden onregelmatig en moeilijk onder controle te houden is, terwijl houtbriketten (vanwege de harde compressie) regelmatig, langzaam en gecontroleerd branden vanaf het oppervlak van de houtbriket.
2) Vochtgehalte
Het vochtgehalte in houtbriketten is erg laag - meestal rond de 6-8%. De briketten geven meer energie per kilo af dan normaal brandhout (met een vochtgehalte van 18%) dus je hoeft je geen zorgen te maken of de door jou gekochte houtbriketten droog genoeg zijn om mee te stoken.
3) De vaste brandstof massa van houtbriketten
Het is voor jou als consument gemakkelijk om in te schatten hoeveel brandstof je werkelijk gaat krijgen als je houtbriketten koopt, omdat briketten op gewicht worden verkocht. Briketten zijn gemakkelijk te stapelen en daarom is de vaste brandstof massa 1,0 (geen lucht). Normaal brandhout wordt vaak verkocht waarbij zowel brandhout als lucht in de meting zijn opgenomen. De massa van de vaste brandstof van een blok is 0,7 - wat betekent dat 70% hout en 30% lucht is.
Hier kun je meer lezen over de massa van vaste brandstof