Objecten verwarmen in plaats van lucht
De meeste huizen en gebouwen zijn nog voorzien van een traditioneel verwarmingssysteem dat gebruik maakt van lucht om warmte te geleiden. Radiatoren, haarden of kachels warmen de lucht op, die stijgt en op die manier een luchtcirculatie op gang brengt. De techniek op basis van infraroodstraling zorgt ervoor dat niet de lucht, maar wel alle voorwerpen in een ruimte worden opgewarmd. Hierdoor krijg je een gelijkmatige en bijzonder aangename warmte, met een hoog rendement.Berekeningen tonen een besparing van minstens 60% aan op de energierekening, in vergelijking met stookolie of aardgas. Concreet is met een Degree°n verwarmingsinstallatie een verbruik van 15 Watt per m2 per jaar nodig. tegen de huidige elektriciteitsprijzen komt dat neer op slechts 4-6 euro per m2. Een aanzienlijk verschil.
Infraroodstraling is een vorm van elektromagnetische warmtestraling, onzichtbaar voor het oog en absoluut onschadelijk. Wanneer de infraroodstraling door een voorwerp wordt geabsorbeerd, dan wordt het warm. De atomen in het voorwerp worden aan het trillen gebracht. Hoe sneller de atomen trillen, hoe hoger te temperatuur. De voorwerpen geven op hun beurt weer infrarode straling af, waardoor een aangename, gelijkmatige temperatuur ontstaat in de ruimte.
Infraroodverwarming bestaat al veel langer, maar de bestaande panelen zijn in niets te vergelijken met de gepatenteerde CNT-technologie (Carbon Nano Tubes) waar Degree°n gebruik van maakt. De panelen zijn bekleed met minuscule koolstofdeeltjes, die niet groter zijn dan 1 nanometer, en waarmee op een energiezuinige manier warmte kan opgewekt worden. De Nano deeltjes hebben een capaciteit die tot 1000 keer hoger ligt dan koper. Hierdoor zijn ze veel krachtiger en zuiniger. Een lager energieverbruik betekent in dit geval ook een veel lagere CO2 uitstoot, waardoor we een steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatverandering.
Naast de lage verbruikskosten bieden de panelen het voordeel dat ze erg makkelijk in te bouwen zijn in muren en plafonds. Ze hebben geen bewegende onderdelen, gaan zeer lang mee, hoeven geen onderhoud en kunnen gewoon op een bestaand elektriciteitsnet worden aangesloten. Voor een optimaal gebruiksgemak, kan de installatie aangestuurd worden door een thermostaat of domoticasysteem.
De panelen, die geproduceerd worden in een fabriek in het Nederlandse Almere, zijn beschikbaar in verschillende formaten (15x60cm / 30x60cm / 60x60cm / 90x60cm). Voor de badkamer is er een uitvoering als spiegel. De grootte van de panelen is afhankelijk dan de oppervlakte van de ruimte die verwarmd moet worden.