Algemeen

Zwartwerk blijft welig tieren in België

Er wordt in België nog altijd veel in het zwart gewerkt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van staatssecretaris voor Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V). Koplopers zijn de horeca en de bouw. De strijd tegen de sociale fraude werd vorig jaar opgevoerd. Het aantal controles steeg van 31.690 naar 35.741. Het aantal inbreuken op de sociale regelgeving lag op 6.755.

De inbreuken hebben in acht op de tien gevallen te maken met zwartwerk. In 2008 was dat met 77 procent iets minder het geval. Vooral in de horecasector blijft het aandeel zwartwerk zeer hoog. 46 procent van de horecazaken die vorig jaar gecontroleerd werden, overtrad de sociale wetgeving.

"Ook de schoonmaak en in mindere mate de bouw blijven belangrijk", aldus staatssecretaris Devlies. "De bouw staat wel op de eerste plaats wat betreft tewerkstelling van illegale buitenlanders."
Sinds kort is de BTW voor restaurants verlaagd. Devlies hoopt dat dat zal leiden tot minder zwartwerk.

"Zwartwerk vooral in piekmomenten"

Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen vraagt staatssecretaris Devlies om de regels voor tijdelijke werkkrachten aan te passen. Wergevers zouden alles liever in het wit doen, maar kunnen vaak niet anders. "Voor de werknemer die betrapt wordt, zit een stevig prijskaartje aan zwartwerk", zegt De Bauw.

"Zwartwerk komt vooral voor op piekmomenten. Nu is het bijvoorbeeld terrasjesweer. Horeca-uitbaters moeten snel extra mensen vinden om de klanten te bedienen. En dan stellen we vast dat heel wat gelegenheidsmedewerkers wel bereid zijn om een handje te helpen, maar zij willen niet dat bijklussen op dezelfde manier wordt belast." Soepelere regels voor bijklussers kunnen het zwartwerk in de horecasector dus helpen bestrijden, zo zegt Luc De Bauw.