Zwitserse kiezers hebben zondag in een referendum hun goedkeuring gegeven aan een plan om de bouw van minaretten te verbieden. Ruim 57 procent van de kiezers heeft voor het verbod gestemd, meldt het Zwitserse persbureau ATS.
De uitslag van het referendum, waarbij de opkomst circa 54 procent was, geldt als een grote verrassing. Uit peilingen voor het referendum leek een meerderheid van de Zwitsers tegen het verbod te zijn. Het referendum werd mede op initiatief van de grootste partij van het land, de rechts-populistische Zwitserse Volkspartij (SVP), gehouden. Een meerderheid van de politieke partijen in het parlement, kerken en het bedrijfsleven maakten echter bekend tegen een verbod op het bouwen van minaretten te zijn.
Volgens de tegenstanders zou een verbod de unieke positie van het neutrale Zwitserland ondermijnen, waardoor het land internationaal flinke imagoschade zou oplopen en invloed zou verliezen op het wereldtoneel, bijvoorbeeld als bemiddelaar in conflicten. Volgens de voorstanders, waaronder de SVP, is een minaret geen noodzakelijk onderdeel van een moskee, maar staat het symbool voor het opeisen van politiek-religieuze macht.
Ook de regering van Zwitserland nam een standpunt in. Dat is hoogst ongebruikelijk in de Zwitserse politiek, waar de burgers gehecht zijn aan hun recht om via het afdwingen van referenda zelf de politieke agenda te bepalen. Maar toch sprak de regering zich uit tegen het verbod, al kwam ze met een voorzichtiger argument dan de politieke partijen en de werkgevers. Een verbod zou de „religieuze vrede” in gevaar brengen en geïnterpreteerd kunnen worden als een „afwijzing” van de moslimminderheid in het land.
De afgelopen weken is er een behoorlijk felle campagne gevoerd, met vooral de posters van de voorstanders van het verbod als blikvangers. Een affiche met een gesluierde moslima naast de Zwitserse vlag vol minaretten werd in enkele – vooral Franstalige – steden verboden. Een andere poster met allemaal zwarte armen die in een doos naar Zwitserse paspoorten graaien, mocht wel overal worden opgehangen. Nieuwer was het vandalisme, waarbij moskeeën werden beschadigd met verf of stenen.
In Zwitserland wonen ongeveer 350.000 moslims op een totale bevolking van 7,5 miljoen. In het hele land staan vier moskeeën met een minaret.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam