Architectuur

De beste videogames voor liefhebbers van architectuur en design

De beste videogames voor liefhebbers van architectuur en design
Als kind leren we te bouwen. Eerst met Duplo en later met Lego. Later in ons leven verdwijnt het aspect van dingen creëren, tenzij je tegen een videogame aanloopt die je hier weer in stimuleert. Iedereen is bekend met de spellen waar je werelden in creëert of je in werelden begeeft die prachtig zijn om te zien. Maar welke spellen hebben nou de beste architectonische details of zijn voorzien van een flink staaltje (futuristisch) design? Hier vind je een lijst met 10 virtuele architectonische hoogstandjes.
  • Azeroth, World of Warcraft
  • The City, Sim City
  • Liberty City, Grand Theft Auto IV
  • Scumm Bar, The secret of Monkey Island
  • Halo, Halo II
  • Architecture Island, Second Life
  • The House, Jet Set Willy
  • Tetris
  • Marioland
  • Castle Wolfestein, Return to Casle Wofenstein

Een aantal van de bovenstaande spellen zijn iconisch en zullen je meteen een beeld laten vormen. Laten we als voorbeeld Marioland nemen. Wie denkt aan Mario zal niet meteen aan architectuur of design denken… maar beide zijn in dit spel fenomenaal gedaan. Wie de heldere kleuren en geometrie ziet, hoort meteen de muziek erbij. Een geweldig staaltje vakmanschap waarbij veel mensen direct terugdenken aan hun jeugd. Of afgelopen zaterdagavond met een paar vrienden achter de console.

Azeroth

World of Warcraft is een naam die veel mensen kennen, maar de wereld Azeroth is misschien wel een van de best weergegeven staaltjes architectuur en design. De stad zou niet misstaan in diverse filmscenario’s en het is niet ondenkbaar dat Azeroth gebruikt is als inspiratie voor films.

Liberty City

Grand Theft Auto staat erom bekend dat ze geweldige steden fabriceren om hun auto’s te laten rijden. Maar wist je ook dat je in Liberty City een gokje kunt wagen? Veilig online gokken kan dus ook in je favorieten videogame. Verder is Liberty City met zijn dramatische zonsondergangen een stad waar je op moet letten. De kans dat je van je sokken gereden wordt, die is namelijk groot. Het is maar goed dat het een virtuele wereld is, want een stad met zoveel auto’s zou het met de huidige klimaatcrisis niet lang volhouden.

Architecture Island

Wist je dat dit eiland bedoeld was om architecten te voorzien van ideeën en de ruimte om die ideeën vorm te geven? Het is een smörgåsbord van samengestelde gebouwen en architectonische hoogstandjes. Aangevuld met de nodige windturbines die de boel weer in de war schoppen. Hoe dan ook, het is zeker een hoogstandje voor liefhebbers van design.

Er zijn toch veel meer spellen die architectuur laten zien?

Jazeker zijn er veel meer videogames die architectuur en design naar voren laten komen. De lijst die hierboven vermeld staat, is dan ook een top tien lijstje, niet dé top tien lijst. Het is en blijft uiteraard een persoonlijke keuze. Want wat de een geweldig vindt, zal een ander verschrikkelijk vinden. Dat is zo met kunst en met architectuur net zo goed. In spellen als Anno 2205 is goed te zien hoe je dit zelf kunt ontwikkelen en laten zien. Maar ook een spel als Imagine Earth is een goed voorbeeld.

Wil je een klassiek spel in een nieuw jasje? Dan kan het interessant zijn om City Skylines eens op te zoeken. Dit spel heeft veel overeenkomsten met 2205 maar er wordt gezegd dat er meer mogelijkheden zijn tot uitbreiden bij Cities Skylines. Je moet enkel in het voren nagaan of je computer het aankan om dit spel te gaan spelen – het zou zonde zijn als je dit spel aanschaft en er vervolgens achter komt dat je PC te oud is of te weinig geheugen bezit.

Ook interessant