Beveiliging

Ontmoedig dieven met automatische rolluik

De dagen worden korter, het is sneller donker en eind van deze maand schakelen we ook nog eens over op het winteruur. Een ideale gelegenheid voor inbrekers. Om deze buiten te houden, zijn echter geen dure ingrepen nodig. Een eerste stopper, die meestal al aanwezig is, wordt te vaak over het hoofd gezien... het rolluik. De perfecte tool om je aanwezigheid te simuleren. Volgens onderzoek van de Federale politie zijn de meeste inbrekers actief als de bewoners afwezig zijn. De politiediensten benadrukken daarom om sluitsystemen te gebruiken die ook van buitenaf bedienbaar zijn.

Aanwezigheid simuleren = nachtmerrie voor inbrekers

Over het algemeen onderscheidt de politie drie types veiligheidsmaatregelen die je kunt treffen: organisatorische, bouwkundige en elektronische. Onder het laatste vallen de alarmsystemen. Bouwkundige ingrepen zorgen ervoor dat de woning niet gemakkelijk in te dringen is (veiligheidssloten, ...) en organisatorische maatregelen maken de woning ‘onaantrekkelijk’ voor inbrekers (oa scheppen van een bewoonde indruk, merken van materiaal). “Dit laatste is eenvoudig, maar wordt vaak onderschat. Je huis laten ‘leven’ alsof je aanwezig bent, is immers een nachtmerrie voor inbrekers”, aldus aldus Margreet van Kinschot van Somfy, marktleider op het gebied van huisautomatiseringsoplossingen voor het gemotoriseerd aansturen van onder andere rolluiken, binnen- en buitenzonwering, garagedeuren en hekken.

Somfy

Automatische rolluik = aanwezigheid simuleren

‘s Morgens snel vertrekken naar het werk en de rolluik vergeten op te trekken; een boodschap doen en de garagepoort niet sluiten: het overkomt iedereen wel eens. Maar het nodigt ook inbrekers uit. Een neergelaten rolluik overdag geeft immers de indruk dat je afwezig bent, een openstaande garage zonder wagen erin doet hetzelfde. Een duur alarmsysteem zal uiteraard de dieven verjagen, maar het kan ook eenvoudiger. Door je rolluiken - die vaak al aanwezig zijn - te automatiseren bijvoorbeeld. Hiermee kan je de rolluiken automatisch openen en sluiten zodat het lijkt alsof je thuis bent. Door dit te programmeren met een draadloze tijdklok kun je op het gewenste tijdstip de rolluiken apart of samen automatisch laten bewegen. Door zelfs rekening te houden met week- en weekenddagen creëert de klok een realistische aanwezigheidssimulatie.

TaHoma = van op afstand aanwezigheid simuleren

Je rolluiken automatiseren is een eerste stap, maar met de optionele TaHoma Box van Somfy, sta je ook continu in contact met diverse elementen uit je woning. Margreet van Kinschot: “Je kan deze kleine box (15 X 15 cm) beschouwen als een schakel met je huis die toelaat om je smartphone, tablet of externe pc te gebruiken als afstandsbediening. Zit je bijvoorbeeld in de wagen en besef je plots dat je de garagepoort hebt laten openstaan, dan kun je via de gratis TaHoma-app op de smartphone je garagepoort nog sluiten. Of ‘s avonds de rolluiken al neerlaten als de meeting op het werk wat langer duurt dan gedacht. En dit kan ook van op vakantie in het buitenland. Via het TaHoma Home Motion systeem kun je trouwens ook dakramen sluiten, aangesloten verlichtingspunten controleren (aan/uitdoen), wat de aanwezigheidssimulatie nog meer vergroot. Bovendien stuurt het communicatieprotocol van de TaHoma informatie terug. Dus als een bloembak de rolluiken blokkeert om volledig te worden neergelaten, dan krijg je hiervan een signaal.”