Onzekere toekomst voor nieuwbouw
Begin dit jaar peilde Bouwunie naar de verwachtingen van bouwbedrijven over nieuwbouw in 2024, en de vooruitzichten waren somber. "De helft van de woningbouwers voorspelde een daling in het aantal nieuwbouwwoningen, en helaas lijkt die voorspelling nu waarheid te worden," zegt Waeytens. Ondanks de stabilisatie en soms zelfs daling van bouwmateriaalprijzen blijft bouwen een kostbare onderneming. Strenge energie-eisen, wisselende rentevoeten en hoge loonkosten dragen bij aan de aanhoudende uitdagingen.Druk op de woningmarkt neemt toe
Volgens Bouwunie is de uitbreiding van het woningaanbod cruciaal om tegemoet te komen aan de bevolkingsgroei. Dit kan via nieuwbouw, renovatie of sloop- en heropbouwprojecten. Waeytens benadrukt de ernst van de situatie: "Een dak boven het hoofd is een basisrecht, maar wordt op den duur iets voor de happy few." Hij roept op tot maatregelen die bouwen en renoveren toegankelijker maken om de toenemende schaarste op de woningmarkt aan te pakken.Om de nieuwbouw een boost te geven en betaalbaar te houden, pleit de bouworganisatie voor een verlaagd btw-tarief voor een modale nieuwbouwwoning. Daarnaast blijft ze aandringen op een verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw inclusief verkoop. Het btw-tarief van 6% op warmtepompen voor nieuwbouwwoningen dat dit jaar afloopt definitief maken, zou voor heel wat kandidaat-(ver)bouwers de financiële pil wat kunnen verlichten. Bouwunie verwijst daarnaast naar het verlaagde btw-tarief voor zonnepanelen en -boilers voor nieuwbouw dat eerder al werd afschaft. "Maatregelen komen en gaan. De consument heeft nood aan meer rechtszekerheid en standvastigheid", besluit Waeytens.
2021 was een recordjaar op het vlak van de nieuwbouwvergunningen. Toen werden maar liefst 31.935 vergunningen afgeleverd. De grootste coronagolf was achter de rug en de economie zwengelde weer aan. Daarnaast verstrengden de bouw- en verbouweisen in 2022. Dat zorgde eind 2021 nog voor een bouwvergunningssprintje om die strengere eisen te ontlopen. Sindsdien daalt het aantal vergunningen. In 2023 waren er een vijfde minder vergunningen dan in 2021.